Samarbete för kundanpassade maskiner

Sedan några år samarbetar JC Equipment med H&D Wireless Dalumverken, inte långt från kontoret i Ulricehamn.

– Vi är en traditionell mekanisk verkstad som arbetar mycket med automation för tillverkande industrier, berättar vd Peter Flöe.

Här på Dalumverken byggs de begagnade maskiner som JC Equipment köper in om för att anpassas för nya kunder vid behov.

– Vi har till exempel konverterat WA-maskiner som tidigare paketerat kaffepaket till ståpåsar för spolarvätska, säger Peter Flöe.

Varför gör sig tillverkare av med fungerande maskiner?

– Det kan handla om kapacitet, att de inte räcker till för en större aktör, men fungerar utmärkt för en mindre tillverkare. Ibland bygger man nya fabriker och vill använda nya maskiner i stället, säger Jan Carlsson.

En av maskinerna som just nu är placerad hos Dalumverken är en fyllningslinje från en större dryckestillverkare som Jan hoppas ska kunna passa någon som tillverkar saft, juice eller andra flytande produkter som olja eller vinäger.

Genom att köpa en begagnad förpackningsmaskin kan tillverkare göra hållbara investeringar. Dessutom ökar de utrangerade maskinernas livslängd när de får nya uppdrag hos andra producenter. – Det är en win-win-situation för alla, säger Jan Carlsson.

Peter Flöe från Dalumverken diskuterar möjliga användningsområden för en begagnad fyllningslinje med JC Equipments Jan Carlsson.