Strandgatan 42 A, 523 31 Ulricehamn
Begagnade fyllningslinjer och andra förpackningslösningar utgör ett kostnadseffektivt sätt att bygga upp smarta produktionslinjer.
I en fyllningslinje för livsmedel eller kemtekniska produkter ingår i regel följande funktioner, i varierande konstellationer: fyllningsstation i form av rundfyllare eller vakuumfyllare, kapsyleringsmaskin, locktilltryckning, märkning samt uppsamlingsbord alternativt förpackningsfunktion i låda eller kartong. Hit kan även räknas funktioner som pallastare och teleskoptransportörer.
För att skapa en effektiv produktionslinje, oavsett om det handlar om fyllning av vätskor som saft, vinäger, schampo eller juice, eller pulver och granulat som kryddor eller proteinpulver, krävs lite tankeverksamhet. Man bör utgå från materialflöden och den utrustning som krävs. Vid småskalig produktion är det lämpligt att utgå från en processlayout där stationer och maskiner grupperas beroende på vilken process de utgör. Denna layout kan vara flexibel, men också komplicerad att automatisera.
Vid massproduktion rekommenderas ofta produktlayout där maskiner och stationer är placerade i materialets flödesordning. Fördelarna med produktlayouten är att den är hyfsat enkel att optimera och automatisera. Däremot är produktlayouten inte speciellt flexibel och kan även vara tidskrävande att bygga upp.
Många faktorer påverkar en produktionslinjes effektivitet, vilken i sin tur har betydelse för företagets resultat. För att vara konkurrenskraftig och kunna erbjuda god kvalitet på slutprodukten krävs effektiv resursanvändning, både vad gäller maskiner och de människor som hanterar maskinerna. Ny teknik, automatisering och digitalisering ställer nya krav på människor och maskiner, där interaktionen mellan dem är viktig. Här har den japanska ideologin Lean Production som utvecklades på Toyota i syfte att maximera kundnytta och minimera slöseri av resurser en viktig roll.